O'SMIRLAR XULQ-ATVORIDAGI ME'YOR BUZILISHLARIGA MOYILLIK: PSIXOLOGIK OMILLAR, DIAGNOSTIKA VA PROFILAKTIK YONDASHUVLAR - KURBANIYAZOVA NODIRA MAXMUDOVNA (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Maqolada o'smirlik davridagi xulq-atvorda me'yor buzilishlariga moyillik muammosi va uning psixologik asoslari bo'yicha adabiyotlar tahlili amalga oshirilgan. Maqolaning maqsadi xorijiy va mahalliy tadqiqotlar asosida o'smirlar xulq-atvorida me'yor buzilishlarining psixologik omillarini, diagnostika usullarini va profilaktik yondashuvlarni tizimli o'rganishdir. Adabiyotlarni tahlil qilish natijasida me'yor buzuvchi xulq-atvor shakllanishida oilaviy muhit, shaxsiy-psixologik xususiyatlar, ijtimoiy omillar va maktab munosabatlarining roli aniqlandi. Psixodiagnostik yondashuvlar tahlili standartlashtirilgan testlar, proyektiv metodikalar va kuzatish texnikalarining qo'llanilish xususiyatlarini ko'rsatdi. Profilaktik ish strategiyalari ichida psixologik-pedagogik maslahat, korreksion dasturlar va kompleks yondashuvlar muhim o'rin tutishi aniqlandi. Adabiyotlar tahlili O'zbekiston sharoitida tadqiqot makonini kengaytirish va evidensga asoslangan profilaktik dasturlarni ishlab chiqish zarurligini ko'rsatadi.