"Zoonim komponentli maqollarning lingvokulturologik xususiyatlari va tarjima muammolari” - D.D.Tog‘aymurodov; M.K.Xaitmamatova (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Ushbu maqola tilshunoslik va tarjimashunoslikning dolzarb masalalaridan biri — zoonim (hayvon nomlari) komponentli maqollarning lingvokulturologik xususiyatlarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda ingliz va o‘zbek tillaridagi “olamning lisoniy manzarasi”dagi tafovutlar, xususan, boyqush, it, cho‘chqa kabi hayvon obrazlarining milliy-madaniy ramziy ma’nolari va ularni tarjima qilishdagi muammolar (lakunalar, ekvivalentlik) qiyosiy tahlil qilingan. Shuningdek, maqolada o‘zbek mumtoz adabiyotining yirik namunasi — Muhammad Sharif Gulxaniyning “Zarbulmasal” asari paremiologik jihatdan tadqiq etilgan. Asardagi hayvonlar ishtirokidagi maqollarning ijtimoiy-siyosiy mohiyati, majoziy ma’nosi va satirik funksiyasi ochib berilgan. Muallif zoonim maqollarni nafaqat xalq donoligi, balki inson xarakteri va jamiyat illatlarini fosh etuvchi “madaniy kod” sifatida baholagan.