21-ASRDA ALISHER NAVOIYNING ILMIY MEROSIGA MUNOSABAT - Abdulxodiyeva Gullolaxon Toʻlqinjon qizi (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Ushbu maqola 21-asrda Alisher Navoiyning ilmiy va adabiy merosiga bo'lgan munosabatni keng ko'lamda o'rganadi. Navoiyning asarlari, jumladan, tilshunoslik, pedagogika, falsafa va adabiyot nazariyasi sohalaridagi hissasi zamonaviy olimlar tomonidan qanday baholanayotganligi batafsil tahlil etiladi. Maqola adabiyotlar tahlili, solishtirma usullar va statistik ma'lumotlar asosida yozilgan bo'lib, uning dolzarbligi Navoiy merosining global madaniy ahamiyatida va zamonaviy ta'lim-tarbiya jarayonlarida namoyon bo'ladi. Natijalar shuni ko'rsatadiki, Navoiyning g'oyalari nafaqat turkiy xalqlar adabiyotida, balki jahoniy miqyosda ham yosh avlod tarbiyasi, madaniy o'zaro ta'sir va tilshunoslik rivojida muhim o'rin tutmoqda. Shuningdek, maqolada 21-asrda o'tkazilgan xalqaro konferensiyalar va tadqiqotlar natijalari asosida Navoiy merosining yangi talqinlari muhokama qilinadi, bu esa uning ilmiy merosini zamonaviy muammolarga tatbiq etish imkoniyatlarini ochib beradi. Maqola Navoiy tadqiqotlarining xorijiy va mahalliy olimlar tomonidan olib borilayotgan ishlarini solishtirib, uning merosining kelajakdagi o'rganish istiqbollarini belgilaydi.