O'yinlarga asoslangan iqtisodiy muvozanatning turli matematik modellari - Nurullayeva Matluba Davronbek qizi (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Ushbu maqola o'yinlar nazariyasiga asoslangan iqtisodiy muvozanatning turli matematik modellarini ko'rib chiqadi. O'yinlar nazariyasi iqtisodiyotda strategik o'zaro ta'sirlar va muvozanat holatlarini tahlil qilish uchun muhim vosita bo'lib, Nash muvozanati, Cournot, Bertrand va Stackelberg modellariga alohida e'tibor beriladi. Modellarning matematik ta'rifi, tenglamalari va iqtisodiy qo'llanishlari batafsil yoritiladi. Shuningdek, ushbu modellarning cheklovlari va real iqtisodiyotdagi qo'llanilishi muhokama qilinadi. Maqola o'zbek va xalqaro adabiyotlarga asoslanib, iqtisodiy modellashtirishning amaliy ahamiyatini ta'kidlaydi. Hajmi kengaytirilgan holda, sifatli va ilmiy asoslangan material taqdim etiladi.