YOG’LARNI GIDRATASIYALASH VA FOSFOLIPIDLARDAN TOZALASHNING AHAMIYATI - Farxodova Oyimjon Davronbek qizi; Samandarov Abrorbek Islomboyevich (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
O‘simlik yog‘lari oziq-ovqat, farmatsevtika va kosmetika sanoatida keng qo‘llaniladi, ammo ularning tarkibida fosfolipidlar, erkin yog‘ kislotalari va boshqa aralashmalar mavjud bo‘lib, yog‘ning barqarorligini pasaytiradi va saqlash muddatini qisqartiradi. Shu sababli, yog‘larni rafinatsiya qilish jarayonining birinchi bosqichi — gidratatsiyalash va fosfolipidlardan tozalash muhim ahamiyatga ega. Gidratatsiya jarayoni suv, kimyoviy reagentlar yoki maxsus elektrolitlar yordamida fosfolipidlarni yog‘dan ajratish orqali yog‘ sifatini oshiradi, oksidlanishga chidamliligini kuchaytiradi va mahsulotning saqlash muddatini uzaytiradi. Ushbu jarayon natijasida olingan yog‘ margarin, shirinliklar va kosmetika kabi mahsulotlarda yuqori sifat ko‘rsatkichlariga ega bo‘ladi va ishlab chiqarishda resurslar samarali ishlatiladi.