Ingliz va o'zbek tillarida shaxslararo munosabatni ifodalovchi paremialar - Azadova Guzal; Sobirova Nodira Karimbayevna (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Ingliz va o'zbek tillarida shaxslararo munosabatni ifodalovchi paremialar mavzusi paremiologiyaning muhim yo'nalishlaridan biri hisoblanadi. Ushbu maqola ingliz va o'zbek xalq maqollarida shaxslararo munosabatlar, xususan, do'stlik, oilaviy aloqalar, dushmanlik va sevgi kabi mavzularning aks etishini taqqoslab o'rganadi. Maqollarda madaniy xususiyatlar, ijtimoiy qadriyatlar va axloqiy me'yorlarning ta'siri ko'rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko'rsatadiki, ingliz maqollari individualizm va pragmatizmga, o'zbek maqollari esa kollektivizm va oilaviy birdamlikka urg'u beradi. Maqola paremiologik taqqoslash orqali ikki madaniyat o'rtasidagi o'xshashlik va farqlarni aniqlashga qaratilgan bo'lib, unda 50 dan ortiq maqol misollari keltirilgan.