OLIY TA’LIMDA DIFFERENSIAL TENGLAMALARNI O‘QITISHDA MANTIQIY TAFAKKURNI SHAKLLANTIRISH - Jabborova Mardona San’at qizi (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2026)
Oliy ta'limda differensial tenglamalar fani talabalarning mantiqiy tafakkurini shakllantirishning muhim vositasi hisoblanadi. Ushbu maqola differensial tenglamalarni o‘qitish jarayonida mantiqiy fikrlashning rivojlanish bosqichlari, pedagogik usullar (masalan, modulli o‘qitish, faol o‘quv metodlari, sonli va grafik yondashuvlar, modellashtirish) va ularning ta'sirini tahlil qiladi. Differensial tenglamalar orqali talabalar muammoni tahlil qilish, gipoteza qo‘yish, isbotlash va natijalarni talqin qilish ko‘nikmalarini rivojlantiradi. O‘zbekiston oliy ta'lim tizimida "Ilm-fan 2030" konsepsiyasi doirasida bu fan talabalarning analitik va deduktiv tafakkurini kuchaytirishga xizmat qiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, interfaol va modellashtirishga asoslangan usullar mantiqiy fikrlashni 25-40% ga oshirishi mumkin. Maqola O‘zbekiston universitetlarida qo‘llanilishi mumkin bo‘lgan amaliy tavsiyalar beradi.