TIKUV KORXONALARIDA AVTOMATLASHTIRILGAN BOSHQARUV DASTURLARI TAHLILI - Fozilova Muhlisaxon Shukrullo qizi; Valiyev Gulam Nabidjanovich (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Ushbu maqolada tikuv korxonalarida avtomatlashtirilgan boshqaruv dasturlarining amaliy ahamiyati, funksional imkoniyatlari va ishlab chiqarish samaradorligiga ta’siri ilmiy asosda tahlil qilindi. Tadqiqotda avtomatlashtirilgan boshqaruv tizimlari - CAD, CAM, ERP, MES va SCADA dasturlarining tikuv korxonalarida qo‘llanilish yo‘nalishlari, ularning ishlab chiqarish jarayonlarini optimallashtirishdagi o‘rni hamda iqtisodiy samaradorligi yoritildi. Avtomatlashtirish natijasida mehnat unumdorligining oshishi, mahsulot sifati barqarorlashuvi, xomashyo sarfining kamayishi va ishlab chiqarish tannarxining pasayishi ilmiy tahlillar asosida asoslab berildi. Shuningdek, O‘zbekiston tikuv sanoatida raqamli texnologiyalarni joriy etish holati va istiqbollari ham tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari tikuv korxonalari boshqaruvida raqamlashtirishning dolzarbligini ko‘rsatadi.