Ingliz va o‘zbek tillari badiiy matnlarida perifrazalarning berilishi - Temirova Bibixonim Inatullo qizi; Iroda Juraeva (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola ingliz va o‘zbek tillaridagi badiiy matnlarda perifrazaning (paraphrase) o‘rni va ifodalash usullarini tadqiq qiladi. Perifraza muallifning fikrini yangicha so‘zlar bilan qayta ifodalash orqali mazmunni boyitish, ta’sirchanlikni oshirish va matn ohangini saqlash imkonini beradi. Ingliz va o‘zbek badiiy matnlaridagi perifrazalarning leksik, sintaktik va stilistik xususiyatlari solishtirma tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari perifrazaning tilning ifoda vositalari, kontekstga moslashuvi va o‘quvchiga ta’sirchan yetkazilishida qanday rol o‘ynashini ko‘rsatadi. Shu bilan birga, badiiy tarjima va til o‘rganishda perifrazaning ahamiyati ham tahlil qilinadi.