Raqamli transformatsiya sharoitida bo‘lajak o‘qituvchilarning mas’uliyatli virtual xulq-atvorini shakllantirishning pedagogik mexanizmlari - Bahodirova Sabrina Sardorbek qizi (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Ushbu maqolada raqamli transformatsiya jarayonida bo‘lajak o‘qituvchilarda mas’uliyatli virtual xulq-atvorni shakllantirishning nazariy asoslari, pedagogik mexanizmlari hamda samarali ta’lim texnologiyalari tahlil qilinadi. Virtual makonning ta’lim jarayoniga chuqur singib borishi, onlayn muhitdagi xavf-xatarlar va shaxsiy ma’lumotlarni himoya qilish bilan bog‘liq global muammolar bo‘lajak pedagoglardan raqamli madaniyat, mediaetika va axborot xavfsizligi kompetensiyalarining yuqori darajada shakllangan bo‘lishini talab etadi. Tadqiqot davomida mas’uliyatli virtual xulq-atvorning tarkibiy komponentlari, ularni rivojlantirishning didaktik shart-sharoitlari va pedagogik modellarining samaradorligi nazariy manbalar asosida yoritildi. Olingan natijalar bo‘lajak o‘qituvchilarda mas’uliyatli raqamli xulq-atvorni shakllantirish kompleks yondashuvni talab qilishi, modulli ta’lim, treninglar, multimedia vositalari, refleksiv faoliyat va loyihaviy o‘qitish uslublarining ahamiyati yuqori ekanini ko‘rsatadi.