СOVID-19ДАН КЕЙИНГИ ДАВРДА КЛИНИК ҚАРОРЛАРНИ ҚАБУЛ ҚИЛИШДА ЛАБОРАТОР БИОМАРКЕРЛАРНИНГ АҲАМИЯТИ: ИЛМИЙ-АНАЛИТИК ТАҲЛИЛ - Алимова Умидахон Омонжон қизи (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Аннотация: Ушбу мақолада COVID-19дан кейинги даврда лаборатор биомаркерларнинг клиник қарорлар қабул қилишдаги аҳамияти илмий-аналитик жиҳатдан таҳлил қилинган. Пандемиядан кейинги босқичда беморларни реабилитация қилиш, асоратларни эрта аниқлаш ва даволаш тактикасини танлашда биомаркерларнинг ролини қайта кўриб чиқиш зарурлиги таъкидланади. Мақолада лимфоцитлар, N/L индекси, CRP, ферритин, D-димер, фибриноген ва тропонин каби кўрсаткичларнинг пост-COVID синдромини (PCS) баҳолашдаги прогностик имкониятлари ёритилган. Беморларни узоқ муддатли кузатув натижаларига кўра, биомаркерлар динамикасининг ўзгариши юрак-қон томир, нафас олиш тизими ва нейровегетатив бузилишларнинг яширин формада кечишини эрта башорат қилишда муҳим восита экани аниқланган.