INVAZIV DUKTAL KARSINOMANING KLINIK-MORFOLOGIK XUSUSIYATLARI VA ULARNING PROGNOZGA TA’SIRI - Maxmudov Yorqinbek Ulug‘bek o‘g‘li; Babayev Hamza Nurmatovich (MULTIDISCIPLINARY JOURNAL: FUNDAMENTAL RESEARCH SCIENTIFIC JOURNAL, 2025)
Invaziv duktal karsinoma (IDK) sut bezi saratonining eng keng tarqalgan va klinik jihatdan muhim turi bo‘lib, uning klinik belgilari, morfologik tuzilishi va molekulyar xususiyatlari bemorlarning kasallik rivoji va omon qolish darajasiga sezilarli darajada ta'sir etadi. Ushbu tadqiqot retrospektiv tarzda o‘tkazilib, 150 ta bemorning klinik ma'lumotlari, gistologik tahlillari, biomarker profillari va uzoq muddatli kuzatuv natijalari asosida IDK ning klinik belgilari (massa, teri o‘zgarishlari, limfa tugunlari kattalashishi), morfologik xususiyatlari (gistologik gradatsiya, tubule hosil bo‘lishi, yadro pleomorfizmi, mitotik faollik), biomarkerlari (ER, PR, HER2, Ki67) va ularning prognozga (5 yillik va 10 yillik omon qolish, metastaz chastligi, relaps ehtimoli) ta'sirini batafsil o‘rganadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, yuqori gistologik gradatsiya darajasi (Grade 3), limfa tugunlarining metastazlari, limfovaskulyar invaziya va triple negativ biomarker profili yomon prognoz bilan kuchli bog‘liq bo‘lib, bu holatlarda 5 yillik omon qolish darajasi 45-50% gacha pasayadi, ammo ER/PR musbat holatlarda gormonal terapiya va HER2 musbat holatlarda maqsadli dorilar (masalan, trastuzumab) yordamida natijalarni 85-90% gacha yaxshilash mumkin.