FAVQULODDA VAZIYAT DAVLAT TUZUMI VA FUQARO MUHOFAZASI TIZIMLARIDA XABAR BERISH VA ALOQANI TASHKIL ETISH - Qobilov , Baxtiyor (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada favqulodda vaziyat davlat tuzumi (FVDT) va fuqaro muhofazasi (FM) tizimlarida xabar berish hamda aloqa jarayonlarini tashkil etish masalalari keng yoritilgan. Unda favqulodda holatlarda aholiga tezkor ogohlantirish berishning ahamiyati, boshqaruv organlari va qutqaruv xizmatlari o‘rtasidagi aloqa mexanizmlari, shuningdek, zamonaviy texnologiyalarning bu sohadagi o‘rni tahlil qilingan. Maqolada aloqa tizimining ishonchliligi, tezkorligi va uzluksizligi davlat xavfsizligini ta’minlashdagi asosiy omil sifatida ko‘rsatilgan. Shuningdek, FVDT va FM tizimlari o‘rtasidagi o‘zaro integratsiya, “112” yagona dispetcherlik markazi faoliyati va sun’iy intellekt, GIS hamda sun’iy yo‘ldosh texnologiyalarining amaliy ahamiyati haqida so‘z yuritilgan.