“FUQARO MUHOFAZASI TIZIMIDA MA’NAVIY-PSIXOLOGIK TAYYORGARLIKNING TARIXIY RIVOJI VA INNOVATSION ISTIQBOLLARI” - Teshaboyev , Boburjon (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada fuqaro muhofazasi tizimi xodimlarining ma’naviy va psixologik tayyorgarligini shakllantirish masalalari kompleks tarzda o‘rganilgan. Tadqiqotda favqulodda vaziyatlar sharoitida inson omilining ahamiyati, qutqaruvchilarning kasbiy yaroqliligi, ruhiy barqarorlik darajasi hamda ekstremal sharoitlarda qaror qabul qilish qobiliyatining ijtimoiy-psixologik jihatlari tahlil qilingan. Maqolada ma’naviy-psixologik tayyorgarlikning uch bosqichli tizimi — dastlabki ruhiy tayyorgarlik, faoliyat davomida psixologik yordam ko‘rsatish va reabilitatsiya bosqichlari ilmiy asosda yoritilgan. Har bir bosqichning mazmuni, maqsadi hamda ularning o‘zaro uzviy bog‘liqligi tahlil qilinib, amaliyotga tatbiq etish mexanizmlari taklif etilgan. Shuningdek, qutqaruvchilarda vatanparvarlik, fidoyilik, irodaviy barqarorlik, axloqiy poklik kabi sifatlarni shakllantirishning tarbiyaviy usullari ochib berilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, fuqaro muhofazasi tizimi samaradorligini ta’minlashda inson omilining — xodimlarning ma’naviy, ruhiy va kasbiy tayyorgarligini rivojlantirish — hal qiluvchi ahamiyat kasb etadi. Zamonaviy yondashuvlar asosida tashkil etilgan psixologik tayyorgarlik tizimi favqulodda vaziyatlarda tezkor, puxta va xavfsiz qarorlar qabul qilishni ta’minlaydi, natijada jamiyat xavfsizligini mustahkamlashga xizmat qiladi.