Ingliz va o‘zbek paremiyalarida insoniy munosabatlar va ijtimoiy qadriyatlarning ifodalanishi - Azadova Guzal; Sobirova Nodira Karimbayevna (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu tezis ingliz va o‘zbek paremiyalarida insoniy munosabatlar (do‘stlik, oilaviy aloqalar, jamiyatdagi o‘zaro munosabatlar) hamda ijtimoiy qadriyatlar (axloq, hurmat, adolat, mas’uliyat)ning ifodalanishini solishtirmali tahlil qiladi. Paremiyalar xalq donoligining ko‘zgusi sifatida madaniy va ijtimoiy kontekstni ochib beradi. Tadqiqotda ingliz paremiyalarining individualistik yo‘nalishi va o‘zbek paremiyalarining kollektivistik ruhini taqqoslab, ularning o‘xshashlik va farqlarini ko‘rsatiladi. Misollar orqali paremiyalar insoniy munosabatlarni shakllantirishdagi rolini yoritib, zamonaviy jamiyatdagi ahamiyatini muhokama qiladi. Tadqiqot natijalari tilshunoslik va madaniyatshunoslik sohasida qo‘llanilishi mumkin bo‘lgan takliflar bilan yakunlanadi. Tezisning hajmi paremiyalar tahlilini batafsil misollar va adabiyot havolalari bilan boyitgan holda taqdim etilgan.