MINTAQAVIY INTEGRATSIYA JARAYONLARINING IQTISODIY AFZALLIKLARI - Bozorboyev Diyorbek Po'lat o'g'li (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqola mintaqaviy integratsiya jarayonlarining iqtisodiy afzalliklarini ilmiy tahlil qiladi va mamlakatlar o‘rtasidagi iqtisodiy hamkorlikning samaradorligini yoritadi. Tadqiqot integratsiya jarayonlari orqali bozorni kengaytirish, tariflar va bojxona to‘siqlarini kamaytirish, investitsiyalarni jalb qilish, texnologik yangiliklarni joriy etish va ishchi kuchi almashuvini rag‘batlantirish kabi iqtisodiy samaradorlikni oshiruvchi mexanizmlarni o‘rganadi. Maqolada shuningdek mintaqaviy integratsiya jarayonlarining kichik va o‘rta biznesga, innovatsion loyihalarga va eksport-import faoliyatiga ta’siri ham tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, mintaqaviy integratsiya iqtisodiy samaradorlikni oshirish, barqaror hamkorlikni mustahkamlash va mamlakatlarning global raqobatbardoshligini kuchaytirishga xizmat qiladi.