XIX asr oxiri va XX asr boshlarida Rus tadqiqotchilarining asarlarida Xiva xonligidagi sug‘orish tizimlarining o‘rganilishi. - Sobirov, Bezodbek (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Ushbu maqolada Xiva xonligi 1873 yilda Rossiyaning protektoratiga aylanganidan keyin podsho xukumati xonlik xududidan o‘zining iqtisodiy manfaatlarini ko‘zlab tashkil etilgan ilmiy tadqiqot ishlari to‘g‘risida ma’lumot beriladi. Chor hukumati 1873 yildayoq polkovnik A.I. Gluxovskiy boshchiligida O‘rindaryo topografik ekspeditsiyasi, 1874 yilda polkovnik N.G. Stoletov rahbarligida maxsus ekspeditsiyasi, 1899-1902 yillarda injener V. Girshfeld ekspeditsiyasi, va 1899 yilda Rus geografiya jamiyatining Turkiston bo‘limi tadqiqotchi L.S. Berg tomonidan Orol dengizini o‘rganib chiqish vazifasini topshirilishiga oid ma’lumotlar beriladi.