VAQTINCHALIK ISHEMIK XURUJLARGA EGA KEKSA BEMORLARDA LABORATORIYA MA’LUMOTLARI - Bahodirova M.A; Isamuxamedova S.Yu. (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Qarilik miya qon tomir kasalliklari, jumladan, vaqtinchalik ishemik xuruj (TIA) xavfining ortishi bilan bog'liq. Ushbu bemorlarda yoshga bog'liq qon tomir va morfologik o'zgarishlar, qo'shma kasalliklar bilan birgalikda, kasallikning klinik kechishi va tuzilishining o'zgarishiga olib keladi (1, 2, 3). Mikrosirkulyatsiya va gemostazning buzilishi TIA patogenezida muhim bo'g'in hisoblanadi, bu lipid profili, yallig'lanish markerlari, qon ivish tizimi va endotelial funktsiya kabi laboratoriya parametrlarining o'zgarishida aks etadi (4, 5). Shunga qaramay, keksa bemorlarda TIAdagi laboratoriya ma'lumotlarining tabiati va dinamikasiga, ularning yoshga bog'liq o'zgarishlar bilan bog'liqligiga va insultni bashorat qilish qobiliyatiga qaratilgan tadqiqotlar yetarli emas. Laboratoriya parametrlarini chuqur tahlil qilish TIA patogenetik mexanizmlarini aniqlashtirishga, diagnostikani yaxshilashga va gerontologik populyatsiyada ikkilamchi profilaktikani joriy etishga yanada mos yondashuvlarni ishlab chiqishga yordam beradi