ORIENTATSION METAFORA: MOHIYATI, TURLARI VA SEMANTIK MEXANIZMLARI - Yoqubova Mohistara Ibrohimjon qizi (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqola orientatsion metaforalarning kognitiv lingvistika doirasidagi mohiyati, turlari va semantik mexanizmlarini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Maqolada metaforaning faqat badiiy vosita emas, balki inson tafakkurida abstrakt tushunchalarni konseptuallashtirish mexanizmi ekanligi asoslab beriladi. Vertikal, gorizontal va fazoviy orientatsion metaforalar kognitiv-semantik yondashuv asosida ko‘rib chiqiladi hamda ularning baholovchi va madaniy funksiyalari yoritiladi. Shuningdek, orientatsion metaforalarning milliy tafakkur bilan bog‘liqligi o‘zbek tili materiallari asosida tahlil qilinadi.