QASHQADARYO VILOYATIDA YOSHLAR ORASIDA INSULTNING ERTA XAVF OMILLARI: EPIDEMIOLOGIK TAHLIL VA PROFILAKTIK YONDASHUVLAR - Urinov, Muso; Mustafaev, Muhammad (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Mazkur tadqiqot Qashqadaryo viloyatida 18–45 yoshli aholining insultga olib keluvchi erta xavf omillari, ularning tarqalish ko‘rsatkichlari va sog‘lom turmush tarzi bilan bog‘liqligini aniqlashga qaratilgan. Tadqiqot davomida yurak-qon tomir kasalliklari, gipertoniya, diabet, chekish, stress va gipodinamiya kabi omillar yosh insult profilaktikasi uchun muhim deb topildi. Ushbu tadqiqot natijalari yosh avlod salomatligini muhofaza qilishda erta skrining va maqsadli profilaktika dasturlarining dolzarbligini ta’kidlaydi.