IJTIMOIY SUG‘URTA TIZIMIDA ADOLAT VA HUQUQIY KAFOLATLAR: FUQAROLARNING HUQUQ VA MAJBURIYATLARI - Iskandarova Kamolatxon Xakimxon qizi (FANLARARO TAFAKKUR MAVZUSIDAGI ILMIY-AMALIY KONFERENSIYA, 2025)
Annotatsiya:Ushbu maqola ijtimoiy sug‘urta tizimida adolat va huquqiy kafolatlar, shuningdek fuqarolarning huquq va majburiyatlarini keng qamrovli tahlil qiladi. Ijtimoiy sug‘urta tizimi zamonaviy davlatning ijtimoiy himoya siyosatining asosiy tarkibiy qismi bo‘lib, u fuqarolarning hayoti va sog‘lig‘ini turli xavf-xatarlardan himoya qilishga qaratilgan. Maqolada ijtimoiy sug‘urta tushunchasi, uning asosiy printsiplari, turlari va shartlari batafsil yoritiladi. Shuningdek, O‘zbekiston Respublikasida ijtimoiy sug‘urta tizimini tartibga soluvchi normativ-huquqiy hujjatlar — Mehnat kodeksi, Pensiya sug‘urtasi to‘g‘risidagi qonun, Kasallik va nogironlik sug‘urtasi to‘g‘risidagi qonunlar — tahlil qilinadi.